ادامه تلاشها برای تضعیف جایگاه بین المللی دلار
تلاشها برای تضعیف دلار همچنان با قدرت ادامه دارد، اما شاید برای صحبت از پایان دوران سلطه دلار کمی زود باشد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی اسکاینیوز عربی، استفاده از دلار برای قیمت گذاری انرژی و بخصوص نفت نقش مهمی در رسیدن دلار به این جایگاه جهانی داشته است اما این جایگاه به دنبال تلاش های گسترده برای خالی کردن پشت این پول سبز، به خطر افتاده است.
روسیه که بزرگترین خسارات را از سلطه دلار آمریکا می بیند، رهبری تلاش ها را برای خارج کردن دلار از میدان از طریق استفاده از ارزهای محلی و بخصوص روبل و یوان چین در خرید و فروش انرژی بر عهده دارد. با توجه به این که چین منافع زیادی از این طریق به دست می آورد، به شدت می کوشد از طریق بازار انرژی و بخصوص تقویت بورس نفت و گاز شانگهای برای خرید و فروش با یوان چین، از این تلاش ها برای ضربه زدن به جایگاه دلار حمایت کند.
در ادامه گزارش آمده است: تلاشها برای تضعیف جایگاه دلار پیشرفتهایی داشته است. به عنوان مثال سهم دلار از ذخایر ارزی کشورها از ۷۲ درصد در سال ۱۹۹۹ به حدود ۵۸ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یافته است. اما از سوی دیگر دلار همچنان تجارت و معاملات بین المللی را تحت سلطه خود دارد و ۸۸ درصد مبادلات ارز خارجی در جهان را همچنان در اختیار دارد.
دلار در تجارت بین المللی سهمی ۴۱ درصدی دارد حال آن که سهم یوان چین در مبادلات تجاری بین المللی کمتر از سه درصد است. به عنوان مثال اگر نفت را در نظر بگیریم، پیش بینی میشود ارزش صادرات بین المللی نفت به بیش از ۲/۷ تریلیون دلار برسد حال آن که هیچ ارز دیگری غیر از دلار آمریکا وجود ندارد که نقدینگی کافی را برای انجام این مبادلات داشته باشد؛ بنابراین درست است که تلاشها برای تضعیف دلار همچنان با قدرت ادامه دارد، اما شاید برای صحبت از پایان دوران سلطه دلار کمی زود باشد.